AMSTERDAM - De Colombiaanse president Jose Manuel Santos heeft een voorstel van de FARC voor een wapenstilstand tijdens de aanstaande vredesonderhandelingen afgewezen.

De onderhandelingen moeten volgende maand beginnen in Noorwegen.

Leiders van de FARC hadden enkele uren voor de uitspraak van Santos gezegd dat hun eerste punt op de agenda bij de onderhandelingen een staakt-het-vuren zal zijn. Santos wees dit van de hand en zei dat het leger en de politie is opgedragen hun operaties tegen de rebellen juist op te voeren.

'Niets opgeven'

"Er komt geen staakt-het-vuren", aldus Santos. "Wij zullen niets opgeven totdat er een volledige vredesovereenkomst is. Ik wil dat dit heel duidelijk is", zei Santos in een toespraak op een legerbasis.

Door de onderhandelingen moet een einde komen aan de guerrillaoorlog, die in vijftig jaar tijd aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Santos zei eerder op de dag dat werkelijke vrede mogelijk is, als beide partijen het echt willen.

"Vrede sluiten vergt offers en brengt risico's met zich mee. Maar de beloning is uiteindelijk des te groter", aldus Santos.