CHARLOTTE - Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) gaat ervan uit dat Barack Obama wordt herkozen als president van de Verenigde Staten.

Van Baalen was donderdag (plaatselijke tijd) zelf aanwezig bij de toespraak van Obama op de conventie in Charlotte.

Volgens de VVD'er is de kans vrij groot dat Obama John Kerry zal aanstellen als minister van Buitenlandse Zaken. ''Het zou fantastisch zijn als hij de opvolger van Hillary Clinton wordt", aldus Van Baalen. ''Kerry was een van de weinigen die tijdens de conventie iets over de rest van de wereld zei."

Omdat Kerry een deel van zijn jeugd in Europa doorbracht, is hij volgens Van Baalen meer betrokken bij dat continent. ''Europa staat bij hem meer in de picture."

Staatsbezoek

Met Kerry als belangrijkste buitenlandadviseur van Obama durft Van Baalen zelfs te hopen op een staatsbezoek van de Amerikaanse president. ''Dat wordt op deze manier wel meer een mogelijkheid. Zoiets is natuurlijk van wereldbelang."

Zelf was de VVD'er minder onder de indruk van Obama dan 4jaar geleden. ''De magie van de verlosser van toen was er nu niet. Hij stond er nu als een gewone president, die nog even flink hard moet werken. Al verwacht ik wel dat hij wint."


Lees hier alles over de verkiezingen in de VS

Belangrijkste data verkiezingen VS