JOHANNESBURG - Lonmin, eigenaar van de platinamijn Marikana in Zuid-Afrika, heeft met enkele vakbonden een akkoord gesloten over hervatting van het werk.

De radicale vakbond AMCU heeft de overeenkomst echter niet getekend, zo liet voorzitter Sdumo Dlamini van de vakcentrale Cosatu donderdag voor de radio weten.

Enkele weken geleden kwamen 34 stakende mijnwerkers om het leven, toen de politie het vuur op hen opende.

De aanleiding voor de staking was een machtsstrijd tussen de nieuwe vakbond AMCU en de al 25 jaar dominante vakbond Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM), die nauwe banden heeft met de regeringspartij ANC. Marikana is de op twee na grootste platinamijn ter wereld.

Niet tekenen

''AMCU, de vakbond die nieuw is in de sector, wil het vredesakkoord niet tekenen",' zei bisschop Jo Seoka, die als bemiddelaar in het conflict optreedt. Ook vertegenwoordigers van werknemers die geen lid zijn van een vakbond, weigerden een handtekening te zetten.

''We kunnen dit niet tekenen. Het akkoord zegt dat de werkers weer aan het werk gaan, als we tekenen. Maar wij weten dat de werkers niet teruggaan'', aldus een van de vertegenwoordigers, Zolisa Bodlani.

De stakende werknemers eisen een loonsverhoging tot bijna 1200 euro per maand. Dat zou drie keer het bedrag zijn dat ze nu krijgen. Het bedrijf, de op twee na grootste platinumproducent ter wereld, wil pas verder praten, als het akkoord is getekend.