AMSTERDAM - Bill Clinton, de voormalige Amerikaanse president, nam woensdagavond (lokale tijd) plaats achter de microfoon en verdedigde presidentskandidaat Barack Obama.

Dat deed hij aan het einde van de tweede dag van de Democratische Conventie in Charlotte.

De voormalige president kwam iets na 04.30 uur (Nederlandse tijd) het podium op. 

Clinton startte zijn speech direct met krachtige woorden over Barack Obama. "Ik wil een man nomineren die koel is van buiten, maar van binnen vlamt voor Amerika." Vervolgens grapte hij: "En ik wil iemand die, na gisteravond, zo slim is om met Michelle Obama te trouwen." Waarop de zaal een staande ovatie verzorgde.

Samenwerken

Clinton benadrukte tijdens zijn toespraak dat gelijke kansen zullen zorgen voor economische groei. Ook ging hij in op de manier van regeren: "Samenwerken is de oplossing in moeilijke tijden. Eén van de belangrijkste redenen om voor Obama te kiezen is dat hij wil samenwerken. Kijk naar Joe Biden. Kijk naar Hillary. Obama heeft ervoor gekozen met hen samen te werken."

Clinton sprak de overtuigende woorden uit: "Wij gaan president Obama in het Witte Huis houden."

"Obama is begonnen met een bijna uitzichtloze economie. Zijn we nu waar we willen zijn? Nee. Is de president tevreden? Nee. Zijn we nu op een betere plek dan toen? Ja." Clinton werd met die laatste 'ja' bijgestaan door het overtuigende publiek. Clinton zei dat Obama in zijn eerste vier jaar de economie wel degelijk heeft versterkt en voor miljoenen nieuwe banen heeft gezorgd.

Volgens Clinton is Amerika beter af met Obama als het gaat om banen, studie en gezondheidszorg. "Wil je een 'we are all in this together'-maatschappij, dan moet je op Obama stemmen, wil je gelijke kansen en gelijke verantwoordelijkheden, dan moet je op Obama stemmen."

Na afloop van de speech van Clinton kwam president Obama het podium op, schudde Clinton de hand en samen verlieten ze het podium. Het publiek reageerde wederom met een staande ovatie.

Hoogtepunt

De speech van Clinton wordt gezien als het hoogtepunt van de hernieuwde relatie tussen Obama en Clinton. Volgens BBC News doet Obama met het optreden van Clinton een poging de blanke middenklasse voor zich te winnen.

Uit peilingen blijkt dat deze traditionele democratische kiezers voorzichtig zijn als het gaat om Obama. In het verleden heeft Clinton bewezen de steun van deze groep wel te kunnen veroveren.

Officieel

Na de toespraak van Clinton heeft de Democratische partij de zittende president officieel genomineerd als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij neemt het op 6 november op tegen republikein Mitt Romney. De stemming was een formaliteit, omdat er geen sprake is van een serieuze tegenkandidaat.

President Obama hoopt tijdens de conventie kiezers voor zich te winnen voor een tweede termijn in het Witte Huis. Donderdagavond om 6 uur lokale tijd spreken vice-president Joe Biden en de huidige president Barack Obama op de laatste dag van de conventie. Het is het hoogtepunt van het evenement. Obama zal dan de nominatie van zijn partij aanvaarden.

Lees alles over de verkiezingen in de VS

Belangrijke data verkiezingen VS

Column Charles Groenhuijsen