NOUAKCHOTT - Mauritanië heeft de vroegere veiligheidschef van het Kaddafi-regime, Abdullah al-Senussi, toch uitgeleverd aan Libië.

Het Britse persbureau Reuters meldt woensdagmiddag dat al-Senussi in zijn geboorteland is aangekomen, nadat eerder de staatstelevisie van Mauritanië de uitlevering al bevestigde.

Abdullah al-Senussi werd 5 maanden geleden opgepakt toen hij onder een valse naam probeerde het west-Afrikaanse land binnen te komen.

Mauritanië wilde hem daarvoor berechten en weigerde hem lang aan Libië over te dragen. Libië wil Senussi vervolgen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij het bloedige ingrijpen tegen de opstand vorig jaar. Ook bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is hij daarvoor aangeklaagd.

Daarnaast moet hij in Frankrijk nog een levenslange celstraf uitzitten. Senussi was daartoe veroordeeld voor het neerhalen van een Frans passagiersvliegtuig in 1989.

Saif al-Islam

Libië en het ICC hebben behalve Senussi ook Kaddafi's zoon en rechterhand Saif al-Islam aangeklaagd. Hij wordt vastgehouden door een militie in het plaatsje Zintan. Die weigert hem uit handen te geven en wil deze maand beginnen met een proces.

Lees hier alles over de onrust in het Midden-Oosten