NEW YORK - De eigenaar van de Twin Towers in New York, die werden verwoest bij de terreuraanslagen van 11 september 2001, mag een rechtszaak beginnen tegen de luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines. 

Een rechtbank in New York heeft daar toestemming voor gegeven, meldden Amerikaanse media woensdag op basis van rechtbankdocumenten.

World Trade Center Properties LLC (WTCP) zegt dat de vliegmaatschappijen nalatig waren bij de controles op het vliegveld. Daardoor konden kapers van al-Qaeda aan boord van twee vliegtuigen komen. Met die toestellen ramden ze de Twin Towers, die instortten. Bijna 2800 mensen kwamen daardoor om het leven.

World Trade Center Properties kan een maximale schadevergoeding van 2,8 miljard dollar (2,2 miljard euro) krijgen.

9/11

Een groep islamitische terroristen kaapte in totaal vier vliegtuigen, twee van American Airlines en twee van United Airlines, dat inmiddels is gefuseerd met Continental Airlines. American Airlines-vlucht 11 vloog op de ochtend van 11 september 2001 tegen de noordelijke toren van het World Trade Center. Even later volgde United Airlines-vlucht 175 tegen de zuidelijke toren.

Kort daarna vloog een ander toestel van American Airlines tegen het Pentagon in Washington. Het laatste gekaapte toestel, van United Airlines, crashte in een veld bij Shanksville in Pennsylvania.

De luchtvaartmaatschappijen ontkennen dat ze nalatig zijn geweest. Ze wijzen er ook op dat WTCP al miljarden verzekeringsgeld heeft ontvangen. Volgens de rechter is het echter niet duidelijk of dat voldoende compensatie is geweest voor alle schade.

WTCP kocht in juli 2001, slechts twee maanden voor de aanslagen, leaseovereenkomsten van 99 jaar ter waarde van 2,8 miljard euro voor vier WTC-gebouwen.