CHARLOTTE - Michelle Obama, de vrouw van president Barack Obama, heeft kiezers dinsdag (plaatselijke tijd) opgeroepen om haar man een extra termijn in het Witte Huis te gunnen.

Dat deed ze tijdens de Democratische Nationale Conventie in Charlotte.

Michelle Obama kwam het podium op rond de klok van 05.00 uur (Nederlandse tijd). Ze begon haar speech met het beschrijven van haar familiegeschiedenis en ging verder over de denkwijze van haar man.

Michelle Obama: "Ook al heb je niet veel, als je hard werkt ben je in staat om te zorgen voor een goed leven voor je kinderen. Zoals mijn vader. Zoals de oma van Barack. Nu Barack president is, zie ik dat hij nog steeds denkt en handelt vanuit zijn waarden, zijn visie en zijn levenservaring."

Ze greep tijdens haar speech terug op de tijd dat zij en Barack aan het daten waren en vertelde dat haar man niet zo veel om geld geeft als zijn tegenstrever Mitt Romney. "Voor Barack gaat succes niet om het verdienen van geld, maar om het verschil dat je in iemands leven kan maken."

Lastig

Wel gaf ze toe dat haar man het lastig heeft gekregen om de veranderingen die hij heeft beloofd te verwezenlijken. "Verandering is moeilijk en verandering gaat traag. Dat gebeurt niet allemaal direct. Maar uiteindelijk bereiken we ons doel."

De First Lady benadrukte bij haar speech dat de president het opneemt voor vrouwenrechten. "Hij gelooft dat vrouwen meer dan capabel zijn om een eigen keuze te maken wat betreft lichaam en gezondheid. Daar staat mijn man voor."

Persoonlijk

De vrouw van de president sloot haar toespraak krachtig af. "Alle problemen waar Barack mee te maken heeft, zijn voor hem niet politiek, maar persoonlijk. Hij denkt aan zijn oma, aan mijn vader. Hij denkt aan de mensen die leven voor hun kinderen."

"Als ik mijn dochters en onze kinderen het beste wil geven wat ze kunnen krijgen, dan moeten wij harder werker dan ooit. Dan moeten wij allemaal achter Barack Obama gaan staan."

Verdedigd

Leden van de Amerikaanse Democratische partij verdedigden hoe president Barack Obama is omgegaan met de problemen met de Amerikaanse economie.

''Vier jaar geleden stond Amerika aan de rand van een depressie", sprak Julian Castro, burgemeester van San Antonio, tegen ruim 74.000 aanwezigen in Charlotte. ''Ondanks tegenstand van de Republikeinen ondernam onze president actie. En nu zijn er 4,5 miljoen nieuwe banen."

Mitt Romney, de Republikeinse tegenstrever van Obama, zei vorige week tijdens de conventie van zijn partij in Florida dat Obama zijn beloftes van ''hoop en verandering'' van 4 jaar geleden niet heeft waargemaakt.

Romney beloofde 12 miljoen nieuwe banen. Hij nam daarna een lichte voorsprong in de peilingen, maar is die inmiddels weer kwijt.

Castro

Net als tijdens de toespraak van Michelle Obama, was het publiek ook laaiend enthousiast tijdens de daarvoor sprekende Castro. De burgemeester van San Antonio schreef geschiedenis, hij was de eerste Latijns Amerikaanse hoofdspreker op een Democratische Conventie.

Ook Castro sprak vanuit zijn familiegeschiedenis. "Mijn moeder vocht voor burgerrechten, zodat ik geen dweil zou hoeven vasthouden, maar deze microfoon."

Winnen

President Obama hoopt tijdens de conventie kiezers voor zich te winnen voor een tweede termijn in het Witte Huis. Het evenement duurt tot en met donderdag en beleeft dan het hoogtepunt met de toespraak van de president, waarmee hij de nominatie van zijn partij aanvaardt.

Lees alles over de verkiezingen in de VS

Belangrijke data verkiezingen VS

Column Charles Groenhuijsen

Sprekers eerste dag Democratische Conventie

Michelle Obama kwam het podium op rond de klok van 05.00 uur (Nederlandse tijd). Ze begon haar speech met het beschrijven van haar familiegeschiedenis en ging verder over de denkwijze van haar man. © AFP
Michelle Obama kwam het podium op rond de klok van 05.00 uur (Nederlandse tijd). Ze begon haar speech met het beschrijven van haar familiegeschiedenis en ging verder over de denkwijze van haar man. © AFP
© AFP
Ze greep tijdens haar speech terug op de tijd dat zij en Barack aan het daten waren en vertelde dat haar man niet zo veel om geld geeft als zijn tegenstrever Mitt Romney. "Voor Barack gaat succes niet om het verdienen van geld, maar om het verschil dat je in iemands leven kan maken." © AFP
Wel gaf ze toe dat haar man het lastig heeft gekregen om de veranderingen die hij heeft beloofd te verwezenlijken. "Verandering is moeilijk en verandering gaat traag. Dat gebeurt niet allemaal direct. Maar uiteindelijk bereiken we ons doel." © AFP
''Vier jaar geleden stond Amerika aan de rand van een depressie", sprak Julian Castro, burgemeester van San Antonio, tegen ruim 74.000 aanwezigen in Charlotte. ''Ondanks tegenstand van de Republikeinen ondernam onze president actie. En nu zijn er 4,5 miljoen nieuwe banen." © AFP
Net als tijdens de toespraak van Michelle Obama, was het publiek ook laaiend enthousiast tijdens de daarvoor sprekende Castro. De burgemeester van San Antonio schreef geschiedenis, hij was de eerste Latijns Amerikaanse hoofdspreker op een Democratische Conventie. © AFP
President Obama hoopt tijdens de conventie kiezers voor zich te winnen voor een tweede termijn in het Witte Huis. Het evenement duurt tot en met donderdag en beleeft dan het hoogtepunt met de toespraak van de president, waarmee hij de nominatie van zijn partij aanvaardt. © AFP