AMSTERDAM - Griselda Blanco, de Colombiaanse die in de jaren 70 en 80 als pionier gold op het gebied van de georganiseerde cocaïnesmokkel  en Koningin van de Cocaïne werd genoemd, is in vermoord.

Ze is 69 jaar geworden.

Dinsdag berichtten Colombiaanse media dat Blanco maandagavond is doodgeschoten door twee schutters die op motorfietsen reden.

Blanco was een van de eersten die op grote schaal cocaïne naar de VS smokkelden en daar verspreidden. Ze werd in 1985 in de VS gearresteerd en kreeg 20 jaar cel wegens drugssmokkel en -handel. Ze ontsnapte ternauwernood aan de doodstraf toen eind jaren 90 aanklagers een zaak tegen haar wegens drie moorden verknoeiden.

Teruggetrokken

Blanco werd in 2004 vrijgelaten en leefde sindsdien teruggetrokken in de plaats waar ze opgroeide, Medellín, bijna 250 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bogotá. Volgens plaatselijke media bemoeide ze zich niet meer met drugssmokkel, maar verkocht voornamelijk onroerende goederen die ze eerder had verworven. Drugscriminaliteit had haar tot een van de rijkste vrouwen van het land gemaakt.

De drugsbarones werd berucht door het geweld waarmee ze vooral vanaf het midden van de jaren 70 vermeende rivalen en concurrenten uit de weg ruimde. Ze heeft de moord op meer dan 250 slachtoffers bevolen.

Loopbaan

Aan het begin van haar 'loopbaan' vermoordde zelf haar eerste echtgenoot en ze schoot in 1975 samen met lijfwachten haar tweede man, Alberto Bravo, dood. Zo bemachtigde ze ook zijn drugsimperium. Ze werd ook La Madrina, de Peetmoeder, genoemd. Ze heeft in haar 'topjaren' meer dan 1700 kilo cocaïne per maand naar de VS gesluisd en verhandeld via 1500 'filiaalhouders'.

De later berucht geworden drugsbaron Pablo Escobar (1949-1993) klopte in de jaren 70 bij Blanco in Miami aan op zoek naar een baantje in drugshandel. Blanco bereidde de weg voor Escobar en de Colombiaanse drugskartels die volgden. Haar voor een groot deel geheimzinnige leven speelt een centrale rol in de documentaires Cocaine Cowboys van de Amerikaanse filmmakers Billy Corben en Alfred Spellman uit 2006 en 2008.