AMSTERDAM - Het hoofd van de belangrijkste Syrische oppositiegroep, de Syrische Nationale Raad, heeft een oproep gedaan voor een gigantisch hulpprogramma voor Syrië.

Het programma moet ten uitvoer moet worden gebracht zodra het regime van president Bashar al-Assad ten val komt.

Volgens Abdelbaset Sieda kan een gebrek aan economische ontwikkeling extremisme in de hand werken.

Sieda deed zijn oproep dinsdag in Berlijn op een bijeenkomst van Syrische oppositiefiguren en internationale diplomaten. Volgens Sieda zal een hulpprogramma zoals er na de Tweede Wereldoorlog was voor diverse Europese landen, het zogeheten Marshall-plan, nodig zijn in Syrië.

Assad heeft de financiën en overheidsinstanties de afgelopen anderhalf jaar dusdanig verwoest dat Syrië niet in staat zou zijn door middel van belastingen en olieinkomsten te beginnen aan de wederopbouw, aldus Sieda.

Werkgroep

De werkgroep van oppositiefiguren en diplomaten, die wordt geleid door Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten, wil de ineenstorting van de Syrische economie en maatschappij voorkomen als het regime van Assad instort.

"In de nasleep van de vernietiging (...) zijn we ervan overtuigd dat Syrië een initiatief zoals het Marshall-plan nodig heeft om de Syrische overheidsfinanciën en de economie overeind te houden", zei Sieda. "Een gebrek aan omvangrijke ontwikkeling zal de groei van allerlei vormen van extremisme alleen maar in de hand werken."

Oliereserves

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Irak beschikt Syrië niet over grote oliereserves om de economie aan te jagen en de infrastructuur die de afgelopen anderhalf jaar is verwoest te repareren. Syrië produceerde voorheen zo'n 380 duizend vaten olie per dag, waarvan 250 duizend voor eigen consumptie waren en 130 duizend voor de export. Ter vergelijking: oliegigant Saudi-Arabië produceert zo'n tien miljoen vaten per dag.

De voorzitter van de bijeenkomst van dinsdag, de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle, zei dat economisch herstel en een succesvolle politieke overgangsperiode hand in hand moeten gaan. Hij riep de internationale gemeenschap op financiële steun te bieden.

Westerwelle noemde een ander mogelijk probleem: de verdeeldheid binnen de Syrische oppositie. De verschillende oppositiegroepen moeten op één lijn zitten, zei Westerwelle.

"De mensen in Syrië moet een geloofwaardig alternatief voor het regime van Bashar Assad worden geboden", benadrukte de minister. Hij riep de oppositie op 'zo snel mogelijk stappen te zetten om (...) een overgangsregering te vormen'.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten