AMSTERDAM - Meer dan 100.000 mensen zijn in augustus uit Syrië gevlucht. 

Dat meldt VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag in Gènéve.

Dat was het hoogste aantal in één maand sinds het begin van de burgeroorlog in maart vorig jaar. "Dit is een behoorlijke escalatie van de vluchtelingenstroom'', zei een woordvoerdster.

De uittocht zette zich in de eerste dagen van september voort. Meer dan 1000 Syriërs gaan dagelijks de grens over met Jordanië, terwijl aan de grens met Turkije meer dan 8000 Syriërs hopen op toelating tot dat land.

Volgens de laatste cijfers van de Unhcr zijn er in Jordanië 77.165 Syrische vluchtelingen. In Turkije zijn er 80.410 en in Libanon 59.111.

Vorige week

Vorige week werd bekend dat meer dan 214.000 Syrische vluchtelingen zich gemeld bij de Unhcr in de vier buurlanden van Syrië. De VN-tak had voor dit jaar gerekend op 'slechts' 185.000 vluchtelingen. 

De Unhcr houdt er inmiddels rekening mee dat alleen al naar Turkije 200.000 Syrische vluchtelingen de wijk zullen nemen. Turkije had eerder aangegeven hooguit 100.000 vluchtelingen aan te kunnen. Het land werkt inmiddels aan een uitbreiding van de opvangcapaciteiten.

Rode Kruis

Rode-Kruisvoorzitter Peter Maurer heeft op dinsdag een 45-minuten durend onderhoud met de Syrische premier Bashar al-Assad gehad, zo meldt een woordvoerder. De hulporganisatie wil betere toegang tot burgers die door de oorlog in nood zijn gekomen. Van een doorbraak lijkt geen sprake.

Tijdens het ouderhoud zou Assad hebben aangegeven de organisatie te blijven ondersteunen zolang deze 'onafhankelijk blijft'.

Eerder gaf het Rode Kruis aan dat Maurer met de Syrische leider wilde spreken over de "snel verslechterende humanitaire situatie" en de moeilijkheden die de hulpverleners in het land ondervinden.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier