AMSTERDAM - BEIJING - De politieke top in China is getroffen door een nieuw schandaal, waar de zoon van een hoge partijbons bij betrokken was.

De zoon verongelukte in maart in Beijing met zijn Ferrari, waarschijnlijk doordat hij op dat moment in het voertuig seks had met twee jonge vrouwen.

Geprobeerd werd om de bijzonderheden over het ongeluk geheim te houden, maar die lekken inmiddels beetje bij beetje uit via de media.

Roekeloosheid

In de partijtop bestaat de vrees dat de bevolking woedend zal reageren op een nieuw geval van buitensporigheid en roekeloosheid binnen de Chinese elite.

Vorig jaar kwam de hoogste partijbaas in de stad Chongqing ten val, nadat bekend was geworden dat zijn echtgenote in verband werd gebracht met de dood door vergiftiging van een Engelse zakenman.

Dit soort schandalen wordt gebruikt om in de partijtop schoon schip te maken of om in aanloop naar het congres van de Communistische Partij, waarop een nieuw partijkader wordt samengesteld, concurrenten voor felbegeerde posten uit te schakelen.