SYDNEY - De Nederlandse vistrawler FV Margiris heeft toestemming van de Australische overheid gekregen om te vissen in de wateren van het land.

Dat zei de Australische minister van milieu op ABC Television. Het schip krijgt wel restricties mee om zo weinig mogelijk bijvangst mee te nemen. Daarmee doelt de minister op bijvoorbeeld dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen.

''Ik heb niet de mogelijkheid om ze het vissen te verbieden", zei minister Tony Burke. ''Wel hebben we er met de regering voor gezorgd dat het grote schip alleen mag vissen als het niet meer schade aan het milieu toebrengt dan een klein schip."

De trawler mag dan ook niet vissen in het jachtgebied van de zeeleeuw en zal moeten stoppen met vissen wanneer er een dolfijn in de netten komt of drie of meer zeehonden sterven.

De Margiris zorgde vorige week voor nogal wat ophef toen Greenpeace-activisten probeerden te voorkomen dat het schip de haven van Port Lincoln binnenliep. Eerder hadden de activisten in Nederland ook al geprobeerd de trawler tegen te houden.