GENEVE - De recente uitbraak van het dodelijke ebolavirus in Oeganda lijkt voorbij te zijn. Dit liet de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maandag weten.

In de laatste maand zijn er geen nieuwe gevallen van ebola in het Kibaale-district bijgekomen, wat aangeeft dat de uitbraak tot een einde is gekomen, zegt de WHO in een verklaring. Volgens de organisatie zijn er in totaal 24 gevallen van waarschijnlijke en bevestigde gevallen. Sinds het begin van de uitbraak waren er 17 mensen overleden aan het virus.

Oegandese ambtenaren van de gezondheidsdienst zeiden medio augustus dat de uitbarsting ''onder controle'' was, maar omdat de incubatietijd van ebola ongeveer 21 dagen is, konden ze niet met zekerheid zeggen dat de uitbraak voorbij was.

Het virus brak begin juli uit in Kibaale op ongeveer 200 kilometer van Kampala en 50 kilometer van de grens met de Democratische Republiek Congo. Ebola dat zich verspreidt via contact met bloed of andere lichaamsstoffen van geïnfecteerde personen, is dodelijk in 50 tot 90 procent van de gevallen. Slachtoffers gaan uit alle lichaamsopeningen bloeden voordat ze sterven.

De zeldzame ziekte is genoemd naar een riviertje in de Democratische Republiek Congo. In 2007 overleden 37 mensen aan het virus in het westen van Oeganda en tenminste 170 in het noorden van het land in 2000.