AMSTERDAM – De voedselprijzen zullen tot aan 2030 blijven stijgen als gevolg van het extreme weer. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib.

De invloed van klimaatverandering op de voedselprijzen zal volgens de organisatie groter zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

In het rapport Extreme Weather, Extreme Prices stelt Oxfam Novib dat er in bestaande onderzoeken wel rekening is gehouden met gestaag toenemende temperaturen, maar niet met extreme weervarianten.

"Deze eeuw zal de aarde mogelijk 2,5 tot 5 graden warmer worden. Dit zal effect hebben op de honger en ondervoeding van miljoenen mensen", zegt Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib.

FAO

Het rapport verschijnt gelijktijdig met een oproep van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma en het Internationaal Fonds voor Agriculturele Ontwikkeling om snel een wereldwijd antwoord te zoeken op de stijgende prijzen van maïs, tarwe en sojabonen.

De drie VN-voedselorganisaties vrezen dat er zonder ingrijpen een grote crisis zal ontstaan op de voedselmarkt, die het leven van tientallen miljoenen mensen ernstig zouden bemoeilijken.

Momenteel zorgt een grote droogte in de Verenigde Staten, de grootste exporteur van maïs, tarwe en sojabonen in de wereld, voor een grote stijding in de voedselprijzen. 

140 procent

In het rapport stelt Oxfam Novib dat wanneer er in 2030 opnieuw een periode van grote droogte in de Verenigde Staten voor een mislukte oogst zorgt, dan zal de prijs van maïs volgens de hulporganisatie met  ten minste140 procent stijgen.

Wanneer zo'n scenario zich in zuidelijke Afrika voordoet, bedraagt de prijsstijging voor dit gewas en voor andere granen 120 procent. Ook een mislukte rijstoogst levert een prijsstijging van 22 procent.

Allerarmsten

De organisatie waarschuwt dat er tegen die tijd een nog grotere afhankelijkheid zal bestaan van de Amerikaanse oogsten dan nu al het geval is.

Volgens Oxfam Novib zullen toekomstige situaties waarin extreem weer hele oogsten wegvaagt vooral de allerarmsten treffen, die 75 procent van hun inkomen besteden aan voedsel.