BOGOTA - De leider van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia), Rodrigo Londoño Echeverri, heeft maandag erkend dat zijn strijdgroep in gesprek is met de regering.

Londoño liet via een muzikale video op het internet weten dat ''we naar de (onderhandelings-)tafel komen zonder rancune of arrogantie''.

Behalve Londoño kwamen er guerrilleros in beeld die rapmuziek vertolkten. Ze zongen onder meer over ''de pedante bourgeois'' president Juan Manuel Santos en: ''Ay, ik ga naar Havana , dit keer om te praten met de bourgeois die ons zocht maar ons niet kon verslaan (..)."

De laatste dagen zijn Cuba, Noorwegen en Venezuela genoemd als landen waar de onderhandelingen zouden worden gevoerd.

De regering van Santos maakte vorige maand bekend dat er weer met de FARC wordt gesproken over vrede. In oktober zouden formele onderhandelingen van start gaan in de Noorse hoofdstad Oslo. Daarna zou Havanna aan de beurt zijn voor de dialoog.

Drugsbende

De FARC begonnen in 1964 als een marxistische guerrilla van boeren. De beweging en het gebied dat ze beheersten, groeiden sterk in de jaren '70 en '80. Daarmee werden de FARC ook een drugsbende met enorme inkomsten die zich ook op ontvoeringen stortten. Maar na de opkomst van deze 'narcoguerrilla' nam de kracht van de FARC vanaf het begin van deze eeuw enorm af.

In de jaren 1999-2002 probeerde de toenmalige Colombiaanse president Andrés Pastrana met de FARC via onderhandelingen tot een vergelijk te komen. Het werd een debacle omdat de FARC op grote schaal misbruik maakten van de tijdelijke luwte in de strijd.