PESHAWAR - Bij een zelfmoordaanslag bij het Amerikaanse consulaat in de Pakistaanse stad Peshawar zijn maandag twee Amerikanen gewond geraakt. 

De Amerikaanse ambassade bevestigt aan persbureau Reuters dat er twee Amerikanen worden behandeld voor verwondingen die ze opliepen bij wat 'ogenschijnlijk' een terroristische aanval was.

Volgens persbureau AP werden twee Pakistanen gedood bij de aanslag. Er zouden ook 19 mensen gewond zijn geraakt toen een auto met zo'n 110 kilo explosieven aan boord inreed op een auto van het Amerikaanse consulaat.

De ambassade noemde de aanslag in een verklaring een 'gruwelijke daad'. "We staan klaar om samen te werken met de Pakistaanse autoriteiten zodat de mensen achter deze aanslag voor het gerecht worden gebracht", aldus de ambassade.

Hillary Clinton

Ook minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft haar afschuw uitgesproken over de aanslag en gezegd dat haar gedachten bij de slachtoffers zijn.

"We bidden voor het herstel van de Amerikaanse en Pakistaanse slachtoffers, en we veroordelen opnieuw de laffe zelfmoordaanslagen en andere terreurdaden waar zoveel mensen wereldwijd onder gebukt gaan", aldus Clinton.

Paspoort

Maandagochtend meldde een minister van informatie dat er vijf doden waren gevallen, waaronder twee Amerikanen. Dat bericht lijkt niet te kloppen.

De aanval vond plaats in een wijk waarin verschillende buitenlandse organisaties zijn gevestigd, waaronder de Verenigde Naties. Op lokale tv-beelden was een volledig uitgebrande auto te zien. In het wrak werd een Amerikaans paspoort gevonden.

Peshawar is de belangrijkste stad in het noordwesten van Pakistan en ligt dicht bij de grens met Afghanistan. In het gebied worden vaak zelfmoordaanslagen gepleegd. Vele daarvan worden aan de Pakistaanse Taliban toegeschreven.

Aanslag Amerikaans consulaat Pakistan