AMSTERDAM - De oprichter van de Verenigingskerk en leider van massabruiloften, dominee Sun Myung Moon, is maandag vroeg in de ochtend op 92-jarige leeftijd overleden in Zuid-Korea.

Dat meldt CNN.

De Universal Peace Federation, een federatie die Moon ook oprichtte, zegt op de website dat Moon is overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

Met de Universal Peace Federation probeerde Moon aan een wereld van vrede te werken waarin iedereen kan leven in vrijheid, harmonie, samenwerking en welvaart.

Door velen werd de Verenigingskerk van Moon gezien als een sekte. De volgelingen worden 'Moonies' genoemd.

Massabruiloften

Moon leidde massabruiloften sinds de vroege jaren zestig. Daarmee wilde hij de eenheid onder mensen bevorderen. Eind maart van dit jaar leidde hij nog een massabruiloft in Zuid-Korea waarbij 2500 stellen uit 50 landen tegelijk in het huwelijk traden of hun trouwgeloften hernieuwden. Moon streefde naar een vredige wereld door meer gezinnen te vormen.

In het verleden waren er berichten dat de kerk van Moon aanhangers geld afhandig maakte en dat leden werden gehersenspoeld. Zo schrijft BBC News. Ook is Moon beschuldigd van homohaat en antisemitisme. De laatste jaren waren de berichten minder negatief.

Moon was tevens de oprichter van de Washington Times. Thomas P. McDevitt, president van de krant, zegt op de website van de Washington Times: "Moon hield van Amerika en hij geloofde in de noodzaak van vrije pers om nauwkeurige informatie en morele waarden over te brengen".

Moon stond aan het hoofd van een groot zakenimperium.