CARACAS - Venezuela zegt geen enkel bewijs te hebben gevonden dat illegale Braziliaanse gouddelvers een bloedbad hebben aangericht onder geïsoleerd levende Yanomami-indianen.

De minister die over inheemse stammen gaat, Nicia Maldonado, verklaarde dat zondag tegen de staatstelevisie van het Zuid-Amerikaanse land. Ze bracht de afgelopen dagen een bezoek aan het leefgebied van de Yanomami.

De organisatie Survival International, die opkomt voor inheemse volksstammen, had het bloedbad afgelopen woensdag gemeld. De gouddelvers zouden een hut in brand hebben gestoken, waardoor ongeveer 80 Yanomami zouden zijn omgekomen.

De verkoolde lijken werden ontdekt door drie leden van de gemeenschap die op het moment van de aanval op jacht waren.

1993

Volgens een andere inheemse organisatie zijn de Yanomami al eerder slachtoffer geweest van fysiek geweld, bedreiging en ontvoeringen door illegale gouddelvers. In 1993 werden 16 vrouwen, kinderen en ouderen gedood.

Bendes van goudzoekers komen naar een uithoek van het Amazone-gebied in het grensgebied van Brazilië en Venezuela. Daar zoeken ze niet alleen naar goud, maar ook naar diamanten.