SINT-GENESIUS-RODE - Een controversiële Vlaamse fietstocht rond Brussel is zondag geplaagd door diverse sabotageacties.

Dat meldde de organisatie.

Op de route bij Asse zijn spijkers en punaises gevonden, vermoedelijk gestrooid door Franstaligen om de Vlaamse fietsers te treiteren.

Speciale teams van de organisatie hebben de spijkers en punaises enkele keren opgeruimd, ''maar men blijft er gooien", aldus coördinator Luc Peirlinck.

Wegwijzers 

In de gemeente Sint-Genesius-Rode werd bovendien een aantal wegwijzers verwijderd of omgedraaid. Organisatoren van het jaarlijkse evenement De Gordel zeggen voldoende manschappen te hebben om dergelijke problemen onmiddellijk te herstellen.

De Vlaamse fietstocht, waaraan veel prominente Vlaamse politici meedoen, wordt door Franstalige Belgen gezien als een provocatie. De tocht leidt jaarlijks tot geruzie.

Dit jaar wilden Franstalige burgemeesters in de gemeenten Linkebeek en Sint-Genesius-Rode amper meewerken: ze weigerden een vergunning voor een start- en rustplaats. Als reactie hielden 50 activisten van Vlaams Belang een alternatief ontbijt in Sint-Genesius-Rode. ''Wij laten ons niet wegjagen", zei Joris Van Hauthem van Vlaams Belang.

Spijtig

De Belgische premier Elio Di Rupo betreurt de lokale incidenten tijdens de Gordel. ''Het is een spijtige zaak wat in Sint-Genesius-Rode gebeurt", aldus Di Rupo in tv-programma De Zevende Dag. Volgens de Franstalige premier is de Gordel in de eerste plaats een sportieve en familiegebeurtenis en vallen de ''lokale ruzies" te betreuren.

Politici van de Vlaams-nationalistische partij N-VA fietsen in een T-shirt met opschrift: 'altijd voluit! voor de Vlaamse rand'. Ze doelen daarmee op de eis dat de rand van Brussel Vlaams moet blijven.

Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy, die in Sint-Genesius-Rode woont, zei niet te begrijpen waarom de Franstalige meerderheid de vergunning weigerde.

Zijn echtgenote Geertrui Windels, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kandidaat is, wees erop dat de Gordel nog het enige grote Vlaamse evenement is in haar gemeente.

Sabotageacties tijdens Vlaamse fietstocht