WASHINGTON - De NAVO heeft de opleiding van rekruten voor het Afghaanse leger voorlopig opgeschort, aldus een woordvoerder van het militaire bondgenootschap zondag.

De NAVO wil eerst zoeken naar infiltranten vanuit de Taliban. Infiltranten in het Afghaanse leger hebben dit jaar al tenminste 45 Amerikaanse militairen gedood. Dat is fors meer dan in de vergelijkbare periode in de vorige jaren.

De krant Washington Post meldde zondag dat 27.000 rekruten opnieuw moeten worden gescreend op banden met de Taliban. Volgens een Amerikaanse bevelhebber was de laatste tijd te weinig gescreend, om de uitbreiding van het Afghaanse leger en politie niet te vertragen.

De VS en veel andere NAVO-landen zijn enkele jaren geleden begonnen om snel vele tienduizenden inwoners op te leiden voor het Afghaanse leger en politie. Zij nemen steeds meer veiligheidstaken over van de NAVO, die eind 2014 wil vertrekken uit Afghanistan. De NAVO heeft momenteel nog 130.000 militairen in Afghanistan, van wie 90.000 uit de VS.

Nederland verzorgt een politietraining in de Afghaanse provincie Kunduz. Nadat eerder vooral mannen werden opgeleid, is vorige week een aparte opleiding voor vrouwelijke agenten van start gegaan.

Australische militairen

Drie Australische militairen sneuvelden donderdag toen een Afghaanse militair in Uruzgan het vuur op hen opende.

Volgens analisten komt de toename mede omdat in februari een koran was verbrand op een Amerikaanse basis in Afghanistan. Bovendien zijn foto's en films uitgelekt van Amerikaanse militairen die Afghaanse lijken schenden. Bovendien groeit de Taliban in kracht, nu de NAVO zich terugtrekt.

''Veel Afghanen beseffen dat ze na het vertrek van de NAVO moeten kiezen tussen de Taliban of de regering in Kabul. En de regering in Kabul heeft weinig respect'', zei Nick Mills, oud-fotograaf van het VS-leger en nu professor journalistiek in Boston.