LUANDA - De parlementsverkiezingen in Angola hebben vrijdag geen enkele verandering opgeleverd.

De machtige partij MPLA kreeg verreweg de meeste stemmen, zo bleek zaterdag. De uitslag betekent dat president José Eduardo dos Santos nog eens 5 jaar aan de macht blijft. Hij regeert Angola al sinds 1979.

De kiescommissie heeft tot nu toe de stemmen geteld bij ongeveer 70 procent van de kieslokalen. Daar kreeg de MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola) 74 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositiepartij, de Unita, bleef steken op bijna 18 procent.

De monsterzege van de MPLA was verwacht. De partij beheerst de staatsinstellingen en het verkiezingsproces. De oppositie klaagt over corruptie en wanbestuur.

Onregelmatigheden

De derde geplaatste partij CASA-CE, met bijna vijf procent van de stemmen, spreekt tegenover persbureau Reuters van onregelmatigheden tijdens de verkiezingsvoorbereidingen en het verkiezingsproces.

Een prominent CASA-CE-lid William Tonet noemt het proces "valsspelen op het hoogste niveau". Ook zei hij: "Dit lijkt wel een oorlogsverklaring van de MPLA, de uitslag laat de burgers zien dat er via de electorale weg geen andere opties zijn".

Burgeroorlog

Het waren de derde verkiezingen sinds Angola in 1975 los kwam van Portugal. Portugal droeg toen de macht over aan de linkse guerillabeweging MPLA.

Meteen brak er een bloedige burgeroorlog uit tussen de MPLA en guerillabeweging UNITA (later een politieke partij). Deze duurde 27 jaar, tot 2002, en er kwamen volgens het CIA World Factbook 1,5 miljoen mensen bij om het leven.

Leider

Angola is door olieboringen een van de rijkste landen van Afrika.

Dos Santos is, na president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal-Guinea, de langst regerende leider in Afrika met bijna 33 jaar.