AMSTERDAM - Voor delen van Azië werd vrijdag een tsunamiwaarschuwing afgekondigd.

De waarschuwing volgde op een aardbeving met een kracht van 7,7 op de Schaal van Richter bij de oostkust van de Filipijnen. Vrijdag rond 17.00 uur meldde persbureau Reuters dat de waarschuwing voor de Filipijnen, Indonesië en Palau is ingetrokken. 

Eerder werd ook een waarschuwing afgegeven voor Nieuw Guinea, Japan en Taiwan, maar deze werd later weer ingetrokken. Dit op basis van gegevens van het Pacific Tsunami Warning Center.

Eerder werd melding gemaakt van een beving van 7,9 op de Schaal van Richter, maar later werd dit bijgesteld naar 7,7.

Diepte

De beving vond vrijdagavond (lokale tijd) plaats op een diepte van 34,9 kilometer, 106 kilometer afstand van de oostkust van het Filipijnse eiland Samar.

De beving heeft diverse wegen en bruggen verwoest op de Filipijnen, bericht BNO News. Over mogelijke doden en gewonden is nog weinig bekend. Een persoon kwam om het leven en een ander raakte gewond toen in de Filipijnse stad Cagayan de Oro een huis instortte, zo meldt AP.

Evacuatie

De regering heeft inwoners van diverse kustgebieden opgedragen hun huizen te verlaten en naar hogergelegen gebieden te vluchten. Het gaat om inwoners van Noord-Samar, Oost-Samar, Leyte, Zuid-Leyte, Surigao del Norte, en Surigao del Sur.

Gebied waarin de aardbeving plaatsvond:


Grotere kaart weergeven