AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse minister van Justitie, Jeff Radebe, vraagt om uitleg over het aanklagen van enkele honderden mijnwerkers.

Dat meldt de BBC.

De openbaar aanklager in Johannesburg heeft donderdag 270 mijnwerkers in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op 34 collega's. De doden vielen toen de politie het vuur opende op de stakende mijnwerkers bij de Marikana-platinamijn van het bedrijf Lonmin.

"Deze gang van zaken heeft paniek en verwarring gezaaid in Zuid-Afrika", zegt Radebe. ''Als minister van Justitie ben ik eindverantwoordelijk voor alle aanklagers." Radebe heeft daarom de openbaar aanklager om uitleg gevraagd over de het motief van de aanklacht.

Opgepakt

Zo'n 270 mijnwerkers zijn naar aanleiding van de rellen opgepakt. Ze worden aangeklaagd volgens het 'gemeenschappelijk doel', een systeem uit de tijd van de apartheid. Daarmee kunnen mensen worden veroordeeld als zij zich bij de groep bevinden, maar zelf niet hebben deelgenomen aan de eventueel begane overtredingen.

De politie verklaarde na het bloedbad dat het vuur was geopend uit zelfverdediging. Voormalig jeugdleider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), Julius Malema, noemt de veroordeling 'krankzinnig'.

"Van de politieagenten die de moorden hebben gepleegd zit niemand vast. Malema werd eerder dit jaar afgezet nadat hij het een aantal keer niet eens was met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.