Romney belooft herstel Amerikaanse belofte

TAMPA - Presidentskandidaat Mitt Romney aanvaardde donderdag de nominatie van zijn partij op de Republikeinse Conventie in Tampa.

Mitt Romney heeft daarmee officieel de verkiezingsstrijd betreden tegen president Barack Obama.

Romney vroeg om steun van zijn publiek en zei dat hij de taak met nederigheid accepteert. ''Het is een grote eer en een nog grotere verantwoordelijkheid. Vanavond vraag ik u met mij mee te gaan naar een betere toekomst''.

Romney's daaropvolgende speech was zoals verwacht grotendeels op de economie gericht. Hij begon te zeggen dat ''voor het eerst een meerderheid van de Amerikanen betwijfelt of onze kinderen een betere toekomst zullen krijgen''.

Romney wees erop dat migranten altijd uit alle hoeken van de wereld naar de VS kwamen, voor de belofte van een betere toekomst en een leven in vrijheid.

Beloftes Obama

Hij liet erop volgen dat Obama zijn verkiezingsbeloftes van vier jaar geleden niet heeft waargemaakt. ''Ik wou dat Obama succes had gehad, omdat ik wil dat Amerika succes heeft. Maar zijn beloften maakten plaats voor teleurstelling en verdeeldheid'', aldus Romney.

Romney viel Obama zoals verwacht hard aan op zijn economische prestaties. Volgens de presidentskandidaat, een succesvol zakenman, verstikt Obama banenscheppende bedrijven en de middenklasse met zijn belastingbeleid.

''Deze president kan ons niet vertellen dat we vandaag de dag beter af zijn dan toen hij Witte Huis betrad'', aldus Romney. ''Nu is de tijd om de belofte van Amerika te herstellen'', sprak Romney, waarna hij beloofde om maar liefst 12 miljoen nieuwe banen te creëeren.

Buitenlands beleid

Romney bekritiseerde ook het buitenlands beleid van de Democratische president. Zo zou Obama te weinig op hebben met Amerikaanse bondgenoten als Israël en Polen, terwijl hij de Russische president Vladimir Poetin niet durfde aan te pakken toen die fraude pleegde tijdens verkiezingen in zijn land.

Alles over de verkiezingen in de VS

Lees meer over:
Tip de redactie