AMSTERDAM/GENÈVE - Een Zwitserse kwakzalver is aangeklaagd omdat hij opzettelijk zestien mensen met hiv zou hebben geïnfecteerd. Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

De man is aangeklaagd voor het opzettelijk verspreiden van ziektes en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Er hangt hem een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar boven het hoofd.

De meeste slachtoffers zaten op de muziekschool die de man runde. Daarnaast noemde de man zichzelf acupuncturist en gebruikte dat als voorwendsel om enkele van zijn slachtoffers te prikken en met besmet bloed te infecteren.

In sommige gevallen gaf de man - die zelf niet besmet is - zijn slachtoffers iets te drinken waardoor ze het bewustzijn verloren en hij ze kon infecteren. De man ontkent alle aantijgingen.

Hiv wordt overgebracht door lichaamssappen als bloed, sperma en moedermelk. De zaak kwam aan het licht toen een ziekenhuis in Bern enkele sterk op elkaar lijkende gevallen van besmetting binnenkreeg die in verband konden worden gebracht met de kwakzalver.

De zaak tegen een tweede verdachte is gesloten wegens gebrek aan bewijs.