WENEN - Iran bereidt zich voor op een mogelijk omvangrijke uitbreiding van de verrijking van uranium in een versterkte ondergrondse faciliteit.

Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties maakt ook melding van ''uitgebreide activiteiten'' op het Iraanse militaire complex Parchin.

Dat zou duiden op vermoedelijke opruimwerkzaamheden om het onderzoek naar de mogelijke ontwikkeling van kernwapens in het verleden te belemmeren, mochten VN-inspecteurs daar toegang krijgen.

Centrifuges

Het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium in Fordow zijn meer dan verdubbeld van 1064 in mei tot 2140, aldus het kwartaalverslag. De nieuwe machines zijn volgens de VN-rapportage nog niet in werking.

De installaties in Fordow zijn diep begraven in een berg, ter bescherming tegen vijandelijke aanvallen.

Een westerse diplomaat noemde de verdubbeling van de verrijkingscapaciteit in Fordow ''een zorgwekkende trend'', waaruit blijkt dat Teheran het nucleaire programma blijft uitbreiden.

Vreedzaam

Iran herhaalde deze week dat haar nucleaire programma volledig vreedzaam is. ''Ons motto is kernenergie voor iedereen en nucleaire wapens voor niemand'', zei ayatollah Ali Khamenei op een topconferentie voor niet-gebonden landen in Teheran.

Maar de expansie van de verrijkingsinfrastructuur en de toenemende voorraden nucleair materiaal doen niets om de angsten weg te nemen of de diplomatieke druk en sancties op Iran te verminderen. Uit het rapport blijkt dat Iran bijna 190 kilo hoog verrijkt uranium heeft geproduceerd sinds 2010, in mei was dit nog 145 kilo.

Iran beweert dat het dit materiaal nodig heeft voor een medische onderzoeksreactor. Maar het brengt het land ook dichter bij het maken van een atoombom.

Israël

Volgens Israëlische regeringsfunctionarissen bewijst het rapport opnieuw duidelijk dat hun waarschuwingen over het Iraanse atoomprogramma serieus genomen moeten worden.

"Het rapport bevestigt wat premier Benjamin Netanyahu al jaren zegt: het Iraanse atoomprogramma is erop gericht om een kernwapen te ontwikkelen", aldus een Israëlische functionaris, die anoniem wil blijven.

Israël heeft eerder al opgeroepen tot militaire actie om het Iraanse atoomprogramma stil te leggen en het IAEA-rapport is dan ook koren op de molen van de voorstanders van militair ingrijpen.