CARACAS - Gouddelvers hebben een bloedbad aangericht onder een groep Yanomamö-indianen, die in de jungle van Venezuela leven.

Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet duidelijk, maar het zou gaan om tientallen mensen.

Dat heeft Luis Shatiwe Ahoiwei, de leider van een belangengroep van de Yanomamö-indianen, woensdag gezegd. Het Venezolaanse openbaar ministerie heeft opdracht gekregen om een onderzoek in te stellen, aldus de autoriteiten.

De slachtpartij had vorige maand plaats in de plaats Irotatheri, in het zuiden van Venezuela. Volgens Ahiwei troffen mensen uit een nabijgelegen dorp begin juli de verkoolde lichamen van de bewoners aan.

Ook de 'shabono', een ronde hut, was in de as gelegd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies om zijn gekomen, maar volgens een ooggetuige woonden er ongeveer tachtig mensen in Irotatheri. Slechts drie mensen zouden het bloedbad hebben overleefd. Zij waren de jungle in gevlucht.

Nabijgelegen dorp

De overlevenden vertelden de bewoners van het nabijgelegen dorp dat ze ten tijde van de aanval aan het jagen waren.

Ze hoorden geweerschoten, explosies en het geluid van een helikopter. De drie beschuldigden mijnwerkers ervan achter de aanval te zitten. De gouddelvers zouden tot de aanval zijn overgegaan, omdat de indianen 'Yanomamö-vrouwen hadden gered' van de mijnwerkers.

De Yanomamöleven op gespannen voet met veelal uit Brazilië afkomstige gouddelvers. De mijnwerkers trekken al jaren de jungle van Venezuela in op zoek naar goud.

Ze hakken bossen om en laten poelen water achter die verontreinigd zijn met kwik. In 2010 kwamen volgens de Venezolaanse autoriteiten vier mensen om het leven, nadat ze water hadden gedronken dat vervuild was.

Mijnwerkers

De Yanomamöklagen al lange tijd over de mijnwerkers. "Wat we de regering vragen is het nemen van voldoende maatregelen om de garimpeiros (de gouddelvers, red.) in bedwang te houden", aldus Aime Tillett, een activist van rechtenorganisatie Wataniba.

De in Londen gevestigde belangenorganisatie voor inheemse stammen, Survival International, pleit voor een snelle berechting van de verantwoordelijken. "We willen snelle actie zien van de Venezolaanse autoriteiten", aldus de directeur van de organisatie.