JOHANNESBURG - Speciale eenheden van de Zuid-Afrikaanse politie die eerder deze maand stakende mijnwerkers doodschoten bij de Marikana-platinamijn, deden dat in koelen bloede in plaats van uit zelfverdediging.

Die beschuldiging uitte donderdag de Zuid-Afrikaanse fotograaf Greg Marinovich op de nieuwswebsite Daily Maverick.

''De zwaarbewapende politie jaagde de mijnwerkers op en doodde ze in koelen bloede'', aldus Marinovich, winnaar van de Pullitzer Prize. Door het politieoptreden op 16 augustus kwamen 34 mijnwerkers om en raakten er 78 gewond.

Televisiecamera's registreerden de schietpartij live, maar de meeste doden vielen buiten beeld, zei Marinovich. De politie beweerde achteraf uit zelfverdediging te hebben geschoten, maar volgens de fotograaf was er sprake van ''moord op grote schaal''.

Rotsspleet

Op foto's die bij het artikel zijn gevoegd is een rotsspleet te zien, circa 300 meter van de heuvel waar de schietpartij werd gefilmd. Forensische experts van de politie hebben de letter 'N' op de spleet geschreven, wat duidt op het 14e slachtoffer in het onderzoek.

De N is de 14e letter van het alfabet. Als je N vanuit alle hoeken bekijkt is het duidelijk dat het slachtoffer van dichtbij moet zijn doodgeschoten, aldus Marinovich.