TEHERAN - ,,Iedereen kernenergie, niemand kernwapens.'' Dit is de slogan van Iran volgens de geestelijk leider van dat land, de ayatollah Ali Khamenei.

Hij sprak donderdag bij de opening van de topconferentie van niet-gebonden landen (NAM) in Teheran.

Iran zal nooit proberen kernwapens te krijgen en nooit zijn rechten op nucleaire energie opgeven, aldus de leider van het land dat er door westerse mogendheden van wordt verdacht kernwapens te ontwikkelen. Iran is daarom doelwit van sancties van de VS, de EU en de VN.

Khamenei hekelde de samenstelling en de werkwijze van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties: ''De Veiligheidsraad heeft een irrationele, onrechtvaardige en uiterst ondemocratische structuur die een dictatuur inhoudt.''

Ban Ki-moon

Onder de hoge gasten was VN-chef Ban Ki-moon. Hij waarschuwde Iran in zijn toespraak dat het land moet doen wat de VN hebben opgedragen en zei te vrezen dat de retoriek rond het Iraanse kernprogramma op oorlog dreigt uit te lopen. Ban Ki-moon laakte ook beweringen van het Iraanse regime dat Israël geen bestaansrecht heeft.

De Iraanse gastheren moesten aan het begin van de topconferentie nog meer zaken tegen wil en dank aanhoren. De Egyptische president Mohammed Mursi zei in zijn toespraak dat het repressieve regime in Syrië moet verdwijnen.

De Syrische president Bashar al-Assad wordt door Iran gesteund. Mursi riep op tot gezamenlijk ingrijpen tegen Assad. De Syrische delegatie verliet boos de zaal. Iran heeft het voorzitterschap van de NAM van Egypte overgenomen. De conferentie biedt Iran de kans zijn visie op het wereldtoneel te etaleren.

Niet-gebonden

De beweging van niet-gebonden landen werd in 1961 in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado opgericht door vooral landen in de Derde Wereld. Ze wilden zich afzijdig houden van de Koude Oorlog, de machtsstrijd tussen de westerse en de communistische grootmachten.

De NAM telt ondanks het einde van de Koude Oorlog nog 120 lidstaten die meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Slechts één Europees land is lid: Wit-Rusland.