TAMPA - De republikein Paul Ryan staat Mitt Romney tijdens de Amerikaanse verkiezingen bij als vicepresidentskandidaat.

De Republikeinen riepen Ryan woensdagavond (lokale tijd) op hun Nationale Conventie in Tampa uit tot 'running mate', waarna hij direct hard uithaalde naar de zittende president Barack Obama.

Ryan had in zijn acceptatiespeech geen goed woord over voor het beleid van de Democratische president, die volgens de republikein met geld smijt. ''We moeten ophouden met het uitgeven van geld dat we niet hebben'', aldus de kersverse vicepresidentskandidaat, die bekend staat als begrotingspitbull.

De nieuwe 'running mate' van Romney richtte zijn pijlen ook op het door veel conservatieven gehate Obamacare, een wet die regelt dat alle Amerikanen vanaf 2014 een ziektekostenverzekering moeten hebben. Volgens Ryan financiert Obama de zorgwet door miljarden weg te halen bij Medicare, het populaire zorgverzekeringsstelsel voor ouderen.

Passie voor cijfers

De presentatie diende vooral om Ryan voor te stellen aan de kiezer. De relatief jonge republikein (42) heeft veel politieke ervaring, maar geniet weinig bekendheid bij het grote publiek. Met Romney deelt hij een passie voor cijfers: Ryan was eerder voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Zijn ervaring in Washington maakt Ryan belangrijk voor Romney, die zich vooral beroept op zijn achtergrond als succesvol zakenman. Met landelijke politiek heeft hij minder ervaring. Zijn nieuwe 'running mate' ligt bovendien goed bij de conservatieve leden van de partij, omdat hij zich in het verleden hard maakte voor begrotingsdiscipline en een kleine overheid.

Begrotingshardliner

Ryan bleef in zijn acceptatiespeech trouw aan zijn reputatie als begrotingshardliner. Hij beloofde moeilijke keuzes niet te schuwen om de economie uit het slop te trekken. ''We duiken niet weg voor moeilijke vraagstukken. We gaan leiding geven'', bezwoer de vicepresidentskandidaat.

Bekijk de presentatie:

Lees alles over de verkiezingen in de VS in ons nieuwsdossier