SYDNEY - Zes opvarenden van een gezonken schip met vluchtelingen zijn voor de kust van Indonesië uit het water gered door een koopvaardijschip.

Van 144 andere opvarenden ontbreekt ieder spoor, zo meldden de Australische autoriteiten donderdag.

Indonesische reddingsdiensten hadden de zoektocht naar de verdwenen boot al opgegeven, aldus de Australische publieke omroep ABC. De hulpdiensten waren massaal uitgerukt nadat het vaartuig woensdagochtend vroeg een noodoproep verstuurde.

Ondanks een uitgebreide zoekactie, slaagden de reddingswerkers er niet in het verdwenen schip te vinden. Inmiddels koersen diverse schepen naar de plaats waar de overlevenden uit het water zijn gehaald.

Een tweede koopvaardijschip is onderweg, maar ook de autoriteiten sturen hulp. Een Australisch marineschip arriveert naar verwachting later op de dag. Ook Indonesische schepen en twee Australische vliegtuigen sluiten zich aan bij de hernieuwde zoekactie.

Het verdwenen schip was waarschijnlijk op weg naar Christmaseiland. Dat is een Australisch eiland voor de kust van Indonesië. Elk jaar proberen duizenden vluchtelingen die oversteek te maken.

300 bootvluchtelingen

Volgens Australische cijfers zijn dit jaar al 300 bootvluchtelingen omgekomen op weg naar Australië. Vrijwel dagelijks onderschept de Australische kustwacht boten met illegalen.

Onlangs werd een vermist schip teruggevonden, maar het afgelopen jaar zijn ook enkele schepen met honderden opvarenden vergaan bij Indonesië.

In juni kapseisde een boot ten zuidwesten van Java met 200 opvarenden waarbij zo'n 90 mensen omkwamen. Eind 2011 verging een schip met honderden migranten uit het Midden-Oosten voor de zuidkust van Java.