CARACAS - Illegale Braziliaanse gouddelvers hebben een bloedbad aangericht onder geïsoleerd levende Yanomami-indianen in Venezuela. 

Vorige maand vermoordden ze in de jungle tientallen indianen door hun gemeenschappelijke hut in brand te steken, meldt de mensenrechtenorganisatie Survival International, die zich inzet voor inheemse volken.

Getuigen beschreven hoe ze ‘verbrande lichamen en botten’ vonden toen ze een bezoek brachten aan de Irotatheri-gemeenschap in de regio Momoi vlakbij de grens met Brazilië. De eerste berichten suggereren dat er 80 mensen zijn gedood. Er zijn slechts drie overlevenden.

De verkoolde lijken werden ontdekt door drie leden van de gemeenschap die op het moment van de aanval op jacht waren.

HOY

De groep HOY, die honderden Yanomami-gemeenschappen vertegenwoordigt, heeft de regeringen van Brazilië en Venezuela gevraagd om een onderzoek naar de vermeende moorden.

De Yanomami zijn al eerder slachtoffer geweest van fysiek geweld, bedreiging en ontvoeringen door illegale gouddelvers, zei een andere inheemse organisatie Coiam. In 1993 werden 16 vrouwen, kinderen en ouderen gedood, aldus Coiam.

Bendes van goudzoekers komen naar een uithoek van de Amazone-jungle in het Braziliaans-Venezolaanse grensgebied op zoek naar goud en diamanten.