TEHERAN - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon bespreekt woensdag de crisis in Syrië met leiders van Iran.

De bespreking loopt vooruit op de Syrië-top die donderdag in Teheran plaatsvindt.

Ban arriveerde woensdag in Teheran. Hij noemde Iran een belangrijke speler die in staat is om te bemiddelen bij regionale conflicten, zoals de burgeroorlog in Syrië.

Ban spreekt later op de dag met president Mahmoud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei.

Aan de Syrië-top nemen zo'n honderd landen deel. Iran wil de top gebruiken om de bewering van de Verenigde Staten dat het land geïsoleerd is te ontkrachten.

Damascus

In Syrië zijn duizenden families de hoofdstad Damascus ontvlucht, toen buurten aan de oostelijke rand van de Syrische hoofdstad onder vuur kwamen te liggen. Dat meldden activisten.

Volgens hen probeert het Syrische leger rebellen te verdrijven die in de stad actief zijn. Tientallen mensen zouden zijn omgekomen door bombardementen en toen militairen de buurten binnenvielen. Volgens de oppositie is de vluchtelingenstroom van woensdag de grootste uit Damascus sinds het conflict vorig jaar begon.

Journalisten

In Syrië zijn niet veel journalisten van buitenlandse media, waardoor het vaak niet mogelijk is om te verifiëren of beweringen kloppen. Zeker is dat de vluchtelingenstroom binnen Syrië en naar de buurlanden de afgelopen tijd sterk is aangezwollen.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr houdt er inmiddels rekening mee dat alleen al in Turkije 200.000 mensen moeten worden opgevangen. De afgelopen weken staken soms zo'n 5000 Syriërs op een dag de grens met Turkije over.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier