WASHINGTON - Osama bin Laden was ongewapend en al in zijn hoofd geschoten voordat Amerikaanse militairen vorig jaar zijn kamer binnenvielen.

Dat staat in het boek No Easy Day van een van de militairen, waarover Amerikaanse media woensdag schrijven.

Het boekt spreekt de officiële lezing over de inval deels tegen. Daarin zou Osama een bedreiging hebben gevormd, waarna hij werd doodgeschoten in de kamer.

Schoten

In het boek staat hoe de militairen de trap opgingen en iemand om de hoek van een kamer zagen kijken. Daarop klonken schoten, waarna de man weer in de kamer verdween. Het was niet meteen duidelijk of hij was geraakt. Eenmaal in de kamer lag daar Bin Laden, die in zijn hoofd was geraakt, aldus de lezing. Het zou niet waar zijn dat Bin Laden ''de tijd had om in onze ogen te kijken'', zoals eerder werd gemeld.

Een paar vrouwen rond Bin Laden werden aan de kant geduwd, waarna de militairen nog een paar keer op hem schoten totdat hij stillag. Pas toen hij de kamer doorzocht, vond de schrijver van het boek twee ongeladen wapens. Dat duidde er volgens hem op dat Bin Laden niet was voorbereid om zich te verdedigen. De schrijver ontkent ook dat de Seals werden beschoten toen ze nog buiten waren.

Verrader

Over het boek is veel te doen geweest. Sommige van zijn collega's bij de elite-eenheid Navy Seals Team 6 noemden de schrijver een verrader. Nu de handelwijze van de eenheid bekend is, kan dat komende acties hinderen. Het leger kan hem vervolgen voor het onthullen van militaire geheimen.

De identiteit van de schrijver is vorige week onthuld door de rechtse televisiezender Fox News. Het gaat om Matt Bissonnette (36) uit Alaska, die het boek schreef onder het pseudoniem Mark Owen. Hij was een van de eerste militairen in Osama's wooncomplex in Abbottabad.