ROME - Silvio Berlusconi broedt met naaste medewerkers op een plan om de komende dagen "kunstmatig'' een kabinetscrisis uit te lokken in Italië en het kabinet-Monti ten val te brengen.

Zo wil de centrumrechtse leider vervroegde verkiezingen in november afdwingen. Dit meldde de krant La Stampa woensdagmiddag op zijn website.

Ex-premier Berlusconi zou ineens vervroegde verkiezingen willen om een veroordeling in het prostitutieschandaal Rubygate voor te zijn. De krant la Repubblica had woensdagochtend al gemeld dat Berlusconi wil voorkomen dat hij campagne moet voeren met een mogelijke veroordeling nog vers in het geheugen van de kiezers.

Zijn advocaten hebben de ex-premier gewaarschuwd dat de rechtbank in Milaan al in november of december uitspraak kan doen, aldus la Repubblica.

Berlusconi is daar aangeklaagd wegens machtsmisbruik en het bevorderen van de prostitutie van minderjarigen. Het schandaal is vernoemd naar een voormalig Marokkaans escortmeisje dat de 'artiestennaam' Ruby de Hartenbreekster gebruikte.

De parlementsverkiezingen staan nu nog gepland voor 2013.

Mario Monti

Premier Mario Monti vindt vervroegde verkiezingen geen goed idee omdat hij nog volop bezig is met maatregelen om Italië uit de schuldencrisis te loodsen: "Het traject nu onderbreken kan het herstel van de geloofwaardigheid ondermijnen.''

Hij kreeg woensdag bij een bezoek aan Berlijn nog lof van bondskanselier Angela Merkel voor zijn ''indrukwekkende, vergaande hervormingsagenda, die moet worden voortgezet''.

Monti's zakenkabinet leunt in het parlement mede op de PDL van Berlusconi, de grootste partij. Ook president Giorgio Napolitano, die het parlement zou moeten ontbinden, ziet niets in het idee.

Persoonlijk belang

Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Berlusconi als politiek leider zijn persoonlijk belang laat prevaleren boven het landsbelang. Tijdens zijn jaren als premier stond hij bekend voor de zogeheten wetten 'ad personam': wetten zoals wijzigingen van het strafrecht die speciaal werden aangenomen om de mediamagnaat of zijn familie of vrienden uit de persoonlijke problemen te helpen.