NEW ORLEANS - Iets ten zuiden van de Amerikaanse stad New Orleans loopt het water over een dijk van de rivier de Mississippi.

Het gebied achter de dijk wordt uit voorzorg ontruimd. Dat heeft het bestuur van de regio Plaquemines Parish woensdag laten weten aan de lokale zender WWL. Het hoogwater wordt veroorzaakt door de orkaan Isaac, die boven het gebied hangt.

Volgens WWL wordt de oostoever van de Mississippi bedreigd. Daar is vooral natuurgebied. Er wonen ongeveer 2000 mensen, van wie zeker de helft al was vertrokken.

Volgens de burgemeester van New Orleans, Mitchell Landrieu, zijn de dijken sterk genoeg. ''Alle dijken houden het en zijn erg sterk'', aldus de burgemeester.

Nieuwszender CNN meldde dat drie mensen zijn gered, onder wie een vrouw die was gevlucht naar het dak van haar huis. In sommige woningen staat bijna 4 meter water. De Amerikaanse nieuwszender houdt een live blog bij van de gebeurtenissen rondom Isaac.

Zonder stroom

In en rond New Orleans zitten meer dan 400.000 mensen zonder stroom door Isaac. Dat heeft het Amerikaanse energiebedrijf Entergy woensdag gezegd.

De overlast kan volgens Entergy lang duren, omdat de orkaan zich maar langzaam verplaatst. Na Isaac kunnen de overstromingen het herstel van de stroomvoorziening hinderen. Entergy waarschuwt mensen uit te kijken voor geknapte stroomkabels.

Niet zwaar

De orkaan met een windsnelheid van 130 kilometer per uur, zorgt voor zware regenval en trekt maar langzaam over. Nederlandse ingenieurs hielpen bij het ontwikkelen van nieuwe beschermingswerken rond de Amerikaanse stad, die in 2005 deels werd verwoest door Katrina.

De plaatselijke autoriteiten hebben besloten om de sinds Katrina gebouwde stormvloedkeringen te sluiten, hoewel Isaac voor de regio niet een heel zware orkaan is. Het was voor het eerst dat de keringen dichtgingen.

''Ze moeten prima in staat zijn om de huidige waterstandverhoging aan te kunnen", liet een medewerker van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV dinsdag al weten.

Stormatlas

Het Nijmeegse bedrijf, dat wereldwijd waterstaatswerken begeleidt, maakte ook een stormatlas en een waterinformatiesysteem voor New Orleans. Met deze gegevens kunnen tijdig maatregelen worden genomen op basis van de weersverwachting.

''In 2005 waren sommige waterkeringen bijvoorbeeld niet gesloten. Het systeem waarschuwt daar nu voor.'' Veel waterschappen in Nederland beschikken al langer over zo'n risicomodel voor overstromingen.

Aan land

Isaac kwam dinsdagavond aan land bij New Orleans. Aan de Amerikaanse zuidkust is een gevaarlijk hoge stormvloed gemeten.

Precies 7 jaar geleden richtte orkaan Katrina enorme schade aan in New Orleans en omgeving. De orkaan leidde tot hoogwater, waar de dijken niet tegen bestand bleken. Grote gebieden kwamen onder water te staan. Ruim 1800 mensen kwamen om het leven.