AMSTERDAM - De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft het hoger beroep verloren tegen haar veroordeling tot 7 jaar cel wegens machtsmisbruik.

Dat heeft het Hooggerechtshof van Oekraïne woensdag bepaald.

Timosjenko zit al geruime tijd in de cel, omdat ze eigenhandig een contract had afgesloten met het Russische gasbedrijf Gazprom. Haar president zinde dat niet, hoewel het land al enige tijd was afgesloten van Russisch gas.

De pro-Europese Timosjenko spreekt over een politieke afrekening. Inmiddels beschuldigt justitie haar van meer zaken, onder meer van belastingfraude.

Het was de laatste poging van Timosjenko's verdediging om het oordeel te veranderen. Voor het gerechtshof demonstreeerden rond de 150 mensen tegen de veroordeling van de voormalige premier, meldt RT.

Brussel

Brussel is diep teleurgesteld dat Timosjenko haar hoger beroep heeft verloren. Dat zei de woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton in een eerste reactie op het vonnis.

De Europese Commissie is zeer ontgoocheld over de huidige situatie. Omdat nu voorkomen is dat twee belangrijke oppositieleiders deelnemen aan de parlementaire verkiezingen nadat ze rechtszaken hadden die de internationale standaarden voor onpartijdigheid, transparantie en onafhankelijkheid niet respecteerden, stelt de zegsman. De woordvoerder doelde daarmee ook op de veroordeling van een andere oppositieleider, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Joerie Lutsenko.

De Europese Commissie riep met kracht de Oekraïense autoriteiten op om concrete stappen te ondernemen de systematische problemen met het rechtssysteem aan te pakken.