JAKARTA/CANBERRA - Indonesische en Australische reddingsdiensten hebben woensdag hun zoektocht naar een gezonken boot met 150 vluchtelingen aan boord gestaakt.

Zij vonden geen spoor van de boot en de opvarenden. Dat meldde de Australische publieke omroep ABC woensdag.

Hulpdiensten kwamen in actie toen zij een noodoproep ontvingen van de boot. Helikopters van de Indonesische hulpdiensten snelden hierop naar de Straat Soenda, waar het zinkende schip zich bevond. Waarschijnlijk was het schip op weg naar Christmaseiland. Dat is een Australisch eiland voor de kust van Indonesië. Elk jaar proberen duizenden vluchtelingen die oversteek te maken.

Volgens Australische cijfers zijn dit jaar al 300 bootvluchtelingen omgekomen op weg naar Australië. Vrijwel dagelijks onderschept de Australische kustwacht boten met illegalen.

Afgelopen jaar

Onlangs werd een vermist schip teruggevonden, maar het afgelopen jaar zijn ook enkele schepen met honderden opvarenden vergaan bij Indonesië. In juni kapseisde een boot ten zuidwesten van Java met 200 opvarenden waarbij zo'n 90 mensen omkwamen. Eind 2011 verging een schip met honderden migranten uit het Midden-Oosten voor de zuidkust van Java.

Australië maakte onlangs bekend dat het land meer asielzoekers gaat opvangen. Onderdeel van de plannen is om omstreden overzeese opvanglocaties voor vluchtelingen te heropenen in de landen Papua-Nieuw-Guinea en Nauru. Door daar bootvluchtelingen vast te zetten, hoopt de regering hen te ontmoedigen de gevaarlijke overtocht te wagen.