BRUSSEL - Michelle Martin speelde een spraakmakende rol in de Dutroux-affaire. Een overzicht van haar leven.

Martin wordt in 1960 geboren. Op 6-jarige leeftijd verliest ze haar vader door een verkeersongeval. Martin zat met hem in de auto tijdens het ongeval.

In 1981 haalt ze haar diploma onderwijzeres. In datzelfde jaar ontmoet Martin haar latere man Marc Dutroux. Ze noemt hem haar ''nieuwe God'', net zoals ze haar vader zag.

Dutroux was toen getrouwd, maar Martin wijkt niet van zijn zijde. In 1983 gaat het tweetal samenwonen, een jaar later wordt hun eerste kind geboren. Martin en Dutroux krijgen later nog twee kinderen, in 1993 en 1995.

Slaafs

Dutroux is erg gewelddadig en Martin is naar eigen zeggen gedwongen hem slaafs in alles te volgen. In 1985 werkt ze actief mee aan de ontvoering en verkrachting van minderjarige meisjes en het tweetal wordt hiervoor gepakt en veroordeeld.

Martin krijgt 5 jaar celstraf opgelegd en komt na 2 jaar vrij. Dutroux krijgt 13,5 jaar cel. De twee trouwen in 1988 in de gevangenis.

In 1992 komt Dutroux vervroegd vrij. Hij is dan volgens Martin nog gewelddadiger en Dutroux heeft het al snel weer over het ontvoeren van kinderen.

Julie en Melissa

Eind 1995 wordt Dutroux gearresteerd op verdenking van ontvoering. Hij zit dan tot maart 1996 vast. Twee meisjes, Julie en Melissa, zitten in de tussentijd met medeweten van Martin in een kelder van Dutroux' huis opgesloten en sterven daar van ontbering. Martin doet niets, naar eigen zeggen uit angst voor haar man.

In augustus 1996 worden de twee echtelieden opnieuw gearresteerd en komt de omvang van de praktijken aan het licht.

Medeplichtigheid

Tijdens haar voorarrest scheidt ze in 2003 van Dutroux. Een jaar later wordt Martin veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moorden op vier meisjes. Ze krijgt 30 jaar cel opgelegd.

In 2007 doet ze een eerste poging om vervroegd vrij te komen. Meerdere keren wordt haar verzoek afgewezen. Ze kan in een klooster terecht. Boze tongen beweren dat Martin elk geloof zou aannemen om vrij te komen. Ze bestempelen haar als een religie-shopper.

Eind augustus 2012 wordt ze in hoger beroep definitief op voorwaarden vrijgelaten.