AMSTERDAM - De tropische storm Isaac is dinsdag boven de Golf van Mexico uitgegroeid tot een orkaan van de eerste categorie. 

Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum gezegd. De orkaan gaat gepaard met windsnelheden van 120 kilometer per uur. De rand van de tropische storm Isaac is aangekomen bij de kust van de Amerikaanse staat Louisiana.

Naar verwachting zal Isaac uitgroeien tot een categorie 2-orkaan. Dit betekent dat er windsnelheden kunnen worden gemeten 176 kilometer per uur.

De aan de riviermonding gelegen stad New Orleans werd 7 jaar geleden zwaar getroffen door de orkaan Katrina. Deze orkaan bereikte op zijn hoogtepunt de vijfde categorie, met windsnelheden boven de 248 kilometer per uur.

Snelheid

Isaac beweegt zich voort met een snelheid van 11 kilometer per uur. De kustbewoners moeten volgens het NHC serieus rekening houden met een stormvloed en zware regenval.

Aan de zuidkust worden voorbereiding getroffen. De autoriteiten hebben de bewoners van laaggelegen gebieden al opgeroepen om een veilig heenkomen te zoeken.

Er wordt gevreesd voor schade aan de vele olieraffinaderijen in de regio, die goed zijn voor het verwerken van 40 procent van de Amerikaanse oliewinning.

'Lot'

Isaac kan leiden tot flinke schade en overstromingen in het zuiden van de Verenigde Staten. Daarvoor heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gewaarschuwd. ''Dit is niet het moment om het lot te tarten, dit is niet het moment om officiële waarschuwingen in de wind te slaan. Neem dit serieus'', zei Obama in een televisietoespraak.

Obama roept mensen op om te luisteren naar wat de lokale autoriteiten zeggen, ook als ze oproepen tot evacuatie.