OSLO - De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft dinsdag in het parlement zijn excuses aangeboden voor het falen van de Noorse autoriteiten na de dubbele terreuraanslag van Anders Behring Breivik waarbij 77 mensen het leven verloren.

De premier zei dat er een nieuw centrum voor noodsituaties wordt opgericht, dat de samenwerking tussen reddingsteams verbeterd wordt en dat informatie sneller wordt gedeeld in geval van een crisis.

Eerder legde een rapport van een Noorse onderzoekscommissie pijnlijk bloot hoe de autoriteiten faalden na de aanslagen. Een snellere respons had volgens de commissie veel levens kunnen redden.

Maatregelen

Stoltenberg kondigde meteen maatregelen aan om nieuwe terreuraanslagen te voorkomen. Zo moeten de politie en veiligheidsdiensten meer gaan trainen.

Eerder deze maand concludeerde een onafhankelijke commissie dat de aanslag in Oslo voorkomen had kunnen worden. De politie had bovendien eerder op het eilandje Utøya kunnen zijn om het bloedvergieten daar te stoppen. Naar aanleiding van het rapport stapte de Noorse politiechef op.

Steken

Stoltenberg erkent dat ook hij steken heeft laten vallen. ''Het spijt me'', zei hij daarover. De politicus denkt echter niet aan opstappen, waar de krant Verdens Gang hem eerder toe opriep. De sociaaldemocraat wil zelf aan de slag met de aanbevelingen van de onderzoekscommissie.

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons dossier