GENÈVE - Het aantal Syriërs dat naar zuiderbuur Jordanië vlucht, is in de afgelopen week verdubbeld.

Dat kan een voorbode van een ''veel grotere'' vluchtelingenstroom zijn, verklaarde VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag. 

In het Jordaanse vluchtelingenkamp Za'atri zijn in de afgelopen week ruim 10.000 Syriërs aangekomen. Sinds het kamp op 30 juli openging zijn er 22.000 mensen opgevangen.

Gebombardeerd

Sommigen zeggen dat ze onderweg zijn gebombardeerd door vliegtuigen. Ook vertellen vluchtelingen over beschietingen met onder meer artillerie. Het valt de Unhcr ook op dat steeds meer kinderen alleen vluchten. Hun ouders zijn dood, of zorgen voor achtergebleven familieleden en sturen de kinderen naar een veiliger plek.

Ook Turkije ziet een ''dramatische stijging''. De afgelopen weken staken elke dag ongeveer 5000 Syriërs de grens met de noorderbuur over.

Unhcr

Meer dan 214.000 Syrische vluchtelingen hebben zich gemeld bij de Unhcr in de vier buurlanden van Syrië. De VN-tak had voor dit jaar gerekend op 'slechts' 185.000 vluchtelingen.

De Unhcr houdt er inmiddels rekening mee dat alleen al naar Turkije 200.000 Syrische vluchtelingen de wijk zullen nemen. Turkije had eerder aangegeven hooguit 100.000 vluchtelingen aan te kunnen.

De VN-organisatie werkt samen met de Turkse regering om de opvang te regelen en wil op ''zeer korte termijn'' extra voorraden sturen voor de vluchtelingen.

Tot op heden hebben zich ruim 74.000 vluchtelingen geregistreerd in Turkije. Het land bouwt vijf extra kampen in aanvulling op de negen die er nu al zijn. 

Nieuwe kampen

Turkije opent volgende week vier nieuwe kampen voor Syrische vluchtelingen. De totale capaciteit komt dan op 120.000 plaatsen, aldus de Turkse autoriteiten dinsdag.

De vluchtelingenkampen in Turkije zullen vanaf volgende week een extra capaciteit van 40.000 plaatsen hebben, zei een woordvoerder van AFAD, het agentschap dat de opvang regelt. Turkije werkt nog aan een verdere uitbreiding van de opvangcapaciteit, die dan een voortdurende instroom aan kan.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier