SEOUL - Voor de kust van Zuid-Korea zijn dinsdag twee Chinese vissersschepen door een tyfoon tegen de rotsen geblazen. 

De schepen hadden meer dan 30 mensen aan boord. Vijf bemanningsleden zijn omgekomen, tien collega's worden vermist. De kustwacht wist 12 vissers te redden, zes anderen zwommen door de kolkende zee naar veiligheid, aldus de autoriteiten.

Op het vasteland van Zuid-Korea vielen zeven doden door de tyfoon. Zo kwam een 48-jarige man om het leven toen hij een weggeblazen scheepscontainer op zich kreeg.

Een oudere vrouw stierf doordat een kerktoren instortte en op haar huis viel, en een oudere man kwam onder een instortende muur van zijn woning terecht. Twee mensen werden van daken geblazen.

Bij de zuidkust brak een vrachtschip van 77.000 ton in tweeën, maar de opvarenden bleven ongedeerd.

Krachtigste storm

De tyfoon Bolaven is de krachtigste storm in Zuid-Korea in ongeveer tien jaar tijd. De wind bereikt snelheden tot 144 kilometer per uur. De tyfoon trekt nu richting Noord-Korea. Dat land kampt nog met de naweeën van recente overstromingen. Een tweede tyfoon is onderweg naar het Koreaanse schiereiland.

Door de storm zitten honderdduizenden mensen in Zuid-Korea zonder stroom. Uit voorzorg houden veel scholen hun deuren dicht en is een militaire oefening uitgesteld. Veerboten blijven in de haven en vluchten zijn geschrapt.

Bekijk de beelden van de tyfoon: