AMSTERDAM - Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, heeft de gevangenis verlaten en is in een politievoertuig onderweg naar het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen, waar ze gaat wonen. 

Dat hebben Belgische media dinsdag gemeld. Michelle Martin, de ex-vrouw van de Belgische kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux, heeft dinsdagmiddag gehoord dat ze definitief op voorwaarden mag vrijkomen.

Het Hof van Cassatie in Brussel bepaalde dat in het hoger beroep tegen haar vervroegde vrijlating. Het hof is van oordeel dat er geen fouten zijn gemaakt in de procedure en dat de beslissing van de rechtbank in Bergen conform de wet is.

Een maand geleden oordeelde deze rechtbank dat Martin vervroegd vrij kan komen. Zowel het Openbaar Ministerie als enkele zogeheten burgerlijke partijen hadden daar beroep tegen aangetekend.

De behandeling van het beroep was dinsdagochtend onder massale belangstelling van pers.

Voorwaarden

Wel is haar vrijlating uit de gevangenis aan voorwaarden gebonden. Zo mag de ex van Dutroux niet in de provincies Luik en Limburg komen, omdat daar nabestaanden van de slachtoffers wonen.

En ze moet naar het clarissenklooster in Malonne, bij Namen. Het besluit leidde tot felle protesten, maar de zusters in het kloosters bleven bij hun beslissing om Martin onderdak te bieden.

Het nonnenklooster vangt Martin op omdat zij ''een andere wending aan haar leven wil geven''. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie dinsdag gezegd op de website van de Rooms-Katholieke Kerk. De woordvoerder benadrukt dat de Rooms-Katholieke Kerk begrip heeft voor ''het lijden en verdriet'' van slachtoffers, hun ouders en familieleden.

Een batterij journalisten staat te posten in afwachting van Martin. Mogelijk leidt de komst van Martin ook tot onlusten. Via sociale media is al opgeroepen tot een protest op aanstaande zaterdag. De lokale politie heeft versterking gekregen van federale agenten.

Gevangenis

Volgens Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, ligt de praktische uitvoering in handen van het parket van Bergen en de gevangenis. Vanwege de verwachte onrust kan Martin ook besluiten voorlopig in de gevangenis te blijven. Zo meldde De Standaard dinsdag.

In België is er veel protest tegen de vrijlating van Martin. Er waren meerdere demonstraties.

Ook de kosten van de politiebewaking zijn een gevoelig punt voor veel Belgen. Zo'n veertig politieagenten gaan het klooster in Namen dag en nacht bewaken. De kosten hiervoor bedragen zo'n vijfduizend euro per dag.

'Geen fouten'

De advocaat-generaal van het hof, die Openbaar Minister vertegenwoordigt, verklaarde dinsdag tijdens de rechtszaak al geen enkele reden te zien om de vrijlating van Martin tegen te houden. Volgens hem zijn er geen fouten gemaakt in de procedures en is de beslissing van een andere rechtbank om de nu 52-jarige vrouw vrij te laten, in lijn met de wet.

Het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtscollege, heeft geen oordeel geveld over de daden van Martin, maar oordeelde alleen over de procedures die zijn doorlopen. Algemeen werd al aangenomen dat het hof de lijn van de advocaat-generaal zou volgen en dat de vrijlating van Martin definitief zou worden.

Klooster

De ex-vrouw van Dutroux probeert al langer vervroegd vrij te komen. Vorig jaar had ze een klooster in Frankrijk op het oog, maar die uitnodiging werd ingetrokken nadat er ophef was ontstaan over haar eventuele komst.

Martin werd in 1996 opgepakt en in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel wegens medeplichtigheid aan ontvoering, verkrachting en dood van enkele minderjarige meisjes. In België kunnen veroordeelden vervroegd vrijkomen als zij een derde van hun straf hebben uitgezeten. Omdat Martin al sinds 1996 vastzit, komt ze in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

Lees een overzicht van het leven van Michelle Martin