LYON - De politie is dinsdag begonnen met het ontruimen van een zigeunerkamp aan de rand van Lyon.

Zo'n 120 mensen van de zogeheten Romaminderheid woonden daar volgens de lokale autoriteiten al maandenlang.

Het is de tweede dag op rij dat de Franse politie Romakampen ontruimt.

Volgens medewerkers van liefdadigheidsinstellingen woonden in het kamp tot het afgelopen weekeinde ongeveer 180 personen, ook pasgeboren baby's. Onder de 121 mensen die van het kamp werden verwijderd, waren 47 kinderen.

Het kamp stond op het terrein van de gemeente Saint-Priest in het arrondissement Lyon. Het terrein waar het kampement stond, was eigendom van een particuliere maatschappij. De ontruiming verliep vreedzaam.

Ramp

Burgemeester Martine David erkende dat de Roma in de buurt waarschijnlijk een nieuw kamp opzetten. De gemeente biedt hun namelijk geen huis aan.

In humanitair opzicht zijn de ontruimingen volgens haar een ramp, maar de lokale overheid heeft nu eenmaal niet de middelen om de situatie rond de kampementen in goede banen te leiden.

Kritiek

De nieuwe socialistische regering van Frankrijk kreeg de voorbije weken veel kritiek wegens de acties tegen de Roma. Na enkele omstreden ontruimingen van kampen bemoeide ook de Europese Commissie zich ermee.

De regering zegt dat ze alleen kampen laat ontruimen met een rechterlijk bevel en als de veiligheid of gezondheid in het geding is.