SEOUL -De tyfoon Bolaven heeft het vasteland van Korea bijna bereikt. Het is de zwaarste tyfoon sinds Rusa, die in 2002 voor 246 doden zorgde.

Dat meldt CNN op zijn website. Koreaanse meteorologen melden dat de tyfoon in kracht toeneemt en een windsnelheid heeft van 53 meter per seconde.

Een windsnelheid boven 44 meter per seconde kan doorgaans mensen verplaatsen, maar ook grote objecten. Meteorologen verwachten daarom een enorme schade.

De tyfoon bereikt het land bij de westkust en trekt dan naar hoofdstad Seoul, richting Noord-Korea. Vluchten zijn daarom geannuleerd en bewoners zijn bezig met evacuaties.

De tyfoon Rusa zorgde in 2002 nog voor een schade van 4,5 miljard dollar. Bolaven, die genoemd is naar een regio in Laos, zal vermoedelijk de zwaarste tyfoon zijn van de afgelopen tien jaar.

Door de storm is op veel plekken in Zuid-Korea de stroom uitgevallen. Uit voorzorg houden veel scholen hun deuren dicht en is een militaire oefening uitgesteld.

Kustwacht

De Zuid-Koreaanse kustwacht zoekt naar tientallen Chinese vissers. De zeelieden zijn vermist sinds hun boten dinsdag zonken tijdens de tyfoon.

De twee boten met meer dan dertig vissers aan boord waren niet opgewassen tegen de zware storm. De vissersboten vergingen bij het eiland Jeju. Van de opvarenden ontbreekt ieder spoor.