TAMPA - In Tampa in de Amerikaanse staat Florida is maandag de Republikeinse partijconventie formeel geopend en meteen weer geschorst.

Dat was een voorzorgsmaatregel omdat maandag de tropische storm Isaac over Florida trekt. Dinsdag begint de conventie echt.

Op de conventie wordt Mitt Romney officieel gekozen tot presidentskandidaat van zijn partij bij de verkiezingen van 6 november. Hij toonde begrip voor de verdaging.

''De veiligheid van mensen in het pad van Isaac is van het grootste belang'', twitterde de politicus zondag.

New Orleans

Isaac stevent af op New Orleans waar zeven jaar geleden 1800 doden vielen door orkaan Katrina. Partijvoorzitter Reince Preibus riep de Amerikanen tijdens de korte zitting maandag op te bidden voor de mensen aan de kust van de Golf van Mexico.

President Barack Obama heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen in Louisiana, de staat waarvan New Orleans de grootste stad is.

'We can do better'

Het Republikeinse congres, waar ook het partijprogramma wordt goedgekeurd wordt gehouden in Tampa's Bay Times Forum, in het hart van de stad en duurt tot donderdag. Republikeinse functionarissen meldden dat het thema van de eerste avond ‘We Can Do Better’ zal zijn, in een verwijzing naar de verkiezingsslogan 'Yes We Can' van president Barack Obama in 2008.

De conventie trekt circa 4400 afgevaardigden. De kosten bedragen volgens Amerikaanse media circa 123 miljoen dollar (98 miljoen euro).

Gouverneur Chris Christie van New Jersey houdt dinsdag de eerste belangrijke toespraak. Andere belangrijke sprekers zijn senator Marco Rubio van Florida, Romney’s vrouw Ann en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Op de slotavond spreekt Romney de deelnemers toe.

Eerder

Romney vertrekt twee dagen eerder dan gepland naar de Nationale Conventie van zijn partij. Dat meldde de New York Times.

Het is vooralsnog onduidelijk waarom de politicus eerder op het vliegtuig stapt. Zijn nominatie zou donderdag plaats moeten vinden, maar de planning staat op losse schroeven door de komst van de tropische storm Isaac.

Alles over de verkiezingen in de VS