WASHINGTON - Drie Amerikaanse militairen die zich lieten filmen terwijl zij op dode Afghanen plasten, worden niet berecht.

De zaak wordt afgedaan met een disciplinaire sanctie, zoals een reprimande, degradatie of de inhouding van een deel van de soldij. Nadere bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt, evenmin als de identiteit van de daders.

Dit hebben de Amerikaanse strijdkrachten maandag bekendgemaakt. Het incident zorgde voor grote verontwaardiging, toen de video in januari publiek werd.

President Hamid Karzai van Afghanistan noemde het gedrag van de plassende militairen ''onmenselijk'' en eiste een openbaar proces.

Verbranden

De makers van een video waarop te zien is hoe korans worden verbrand, worden eveneens niet berecht, maar disciplinair gestraft. Uit documenten over het onderzoek die maandag werden vrijgegeven, blijkt dat bijna 100 korans verbrand zijn.

Volgens de onderzoekers was het incident onder meer te wijten aan een gebrek van vertrouwen tussen Afghanen en Amerikanen.

De daders zouden geen ''kwade opzet'' hebben gehad of minachting voor de islam hebben getoond. Het incident in februari zorgde voor dagenlange rellen, waarbij zeker 30 doden vielen.