JOHANNESBURG - Bij productiefaciliteiten van het mijnbouwbedrijf Lonmin Zuid-Afrika is het maandag opnieuw tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen werknemers.

Eerder deze maand kwamen 44 mensen om bij een uit de hand gelopen arbeidsconflict.

In een verklaring liet Lonmin, de op twee na grootste platinaproducent ter wereld, weten dat op productiefaciliteiten in het oosten onder meer sprake is van intimidatie van medewerkers die weer aan het werk wilden.

Bij Lonmin wordt sinds 2 weken nauwelijks meer gewerkt door een loonstaking van circa 3000 arbeiders. Maandag kwam slechts 13 procent van de in totaal 28.000 werknemers opdagen, meldde het bedrijf.

Onderzoek

Op 16 augustus schoot de politie 34 mijnwerkers dood bij de Marinaka-platinamijn tijdens rellen nadat eerder al 10 kompels waren omgekomen. De krant The Star meldde maandag dat uit autopsierapporten blijkt dat de meeste mijnwerkers van achter zijn neergeschoten.

Een onderzoekscommissie van de Zuid-Afrikaanse politie meldde maandag dat onderzoek wordt gedaan naar beschuldigingen dat agenten na de rellen hun boekje te buiten zijn gegaan door gearresteerde mijnwerkers te mishandelen en te verwonden.

Opnieuw geweld bij mijnen in Zuid-Afrika