EVRY/PARIJS - De Franse politie heeft maandagochtend in Evry bij Parijs een groot zigeunerkamp opgeruimd.

Agenten zetten 70 mensen op straat, onder wie 19 kinderen. De mensen van de zogeheten Roma-minderheid leefden al maandenlang onveilig langs de spoorrails, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls.

De nieuwe socialistische regering van Frankrijk kreeg de voorbije weken veel kritiek wegens de acties tegen de Roma. Na enkele omstreden ontruimingen van kampen bemoeide ook de Europese Commissie zich met de zaak. Onder druk van Brussel heeft de Franse regering woensdag toegezegd om een speciale heffing op het inhuren van Roma als werknemers af te schaffen.

De Franse regering zei dat ze alleen kampen laat ontruimen met een rechterlijk bevel en als de veiligheid of gezondheid in geding is, liet premier Jean-Marc Ayrault toen weten.

Critici eisen een alternatief onderkomen voor de circa 15.000 Roma in zelfgemaakte kampen in Frankrijk.

Nultolerantie

Minister Valls zei in een interview dat hij in september naar Roemenië reist. ''Ik zou willen weten waarom de integratie in de herkomstlanden van de Roma niet mogelijk is.''

Ook Hongarije is de laatste tijd actiever tegen Roma. De extreem rechtse partij Jobbik eist nultolerantie tegen ''Romacriminaliteit en -parasitisme''. De partij eist het vertrek van iedereen die zich niet aanpast.